Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен

...
Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен
Коментари Харесай

Мигрантите на границата ще ни разкъсат, молим се да няма жертви, твърдят полицаи

Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен и преследват трафикантите на бежанци. Те са с опит над 10 години в системата на Министерство на вътрешните работи. От съображения за сигурност не демонстрираме тяхната идентичност.

„ Всеки ден има гонки с коли, които транспортират бежанци. Станали са доста нагли, никакви разпоредби не се съблюдават, пред нищо не се стопират и са подготвени на всичко, с цел да си осъществят задачата. А ние плащаме с животите си “, описаха служителите на реда пред bTV.

„ Караме по тях. Винаги се стига до случай и се молим да няма жертви. Те вършат всичко непременно. Най-фрапиращият случай, за който знам, е през 8 регионални дирекции. Спират ги чак в София. На Малко Търново е имало сигнал за непокорство. Всички сътрудници в столицата бяхме длъжни да ги спрем. Може да ги следваме от Бургас до Видин, само че на границата към този момент стопираме. Помислете какво ще се случи, в случай че сложим шипове на кола, а тя катастрофира и мигрантите пострадат. Може да се стигне до лишен човешки живот поради това, а аз да се изправя пред съда “, споделиха още органите на реда.

" В момента началниците, които са на управителни позиции, нямат смелостта да поемат отговорност. Те са там, с цел да вземат просто заплати и не ги интересува дали хората, които ще изпратят на терен, са подобаващи за работата ", обявиха служителите на реда ловци на трафиканти.

" Не мен са ми дали една униформа, кубинките са ми скъсани. Оборудването, което имам от Министерство на вътрешните работи, е един револвер, едни белезници и пикантен спрей. Нещата по колана ми са персонално закупени. Бронежилетките ни са с изминал период на валидност и не се знае дали ще спрат даже револвер " Макаров ". Няма късмет да спрат нож. На границата сме по самичък човек, а когато нямаме радиовръзка и телефоните ни не работят, би трябвало да се крием от тези бежанци, тъй като те ще ни раздерат. Има случаи на паднали сътрудници, на убити и доста ранени служебни кучета на границата, само че това всичко се прикрива. Ние доста добре знаем по какъв начин да действаме, само че инструкциите са такива, че какво и да създадем, ще бъдем отговорни. Според мен доста скоро в Министерство на вътрешните работи ще назрее протест ", считат служителите на реда.

Според тях са нужни законодателни промени, а множеството от сътрудниците им са рискови сами за себе си, тъй като не могат да боравят с оръжие.

Кметът на село Шума, Годеч, описа, че мигрантският поток през последните месеци е доста засилен. 

" Те търсят храна и здравна помощ. Хората обаче са обезпокоени, тъй като има доста самотни дами ", сподели Йорданка Андреева.

Преди две нощи нощи там стана тежка злополука, а водачът трафикант е с три обвинявания за три закононарушения. Установено е, че е карал под въздействието на наркотични субстанции. Автомобилът, който е управлявал, е засечен в региона на Дебелт. Започва гонка от 25 км до Бургас, където колата катастрофира. 

Хората в селото обаче са спокойни, споделят, че рядко виждат бежанци, а полицейското наличие е 24-часово.

bTV потърси Министерството на вътрешните работи, само че към този момент оттова се въздържат от коментар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР